Szili Zárdamúzeum

104.

Kép14

Csigi Vince nyugalmazott plébános tett egy „30.000 koronáig terjedő alapítványt” Szilban építendő iskolára olyan feltétellel, hogy az intézmény leendő apácazárdába beilleszthető legyen és római katolikus nőnevelő intézet alapjául szolgáljon. Alapítási szándékát Zalka János győri püspök 1900. márciusában jóváhagyta.

Kelemen Antal építőmester 1903. szeptember 3-án átadta a képviselőtestületnek a három tantermes római katolikus leányiskolát. Emeletén az alapító szándékának megfelelően helyet kapott az Isteni Megváltó Leányainak zárdája, ahol a tanítónővérek éltek szerény körülmények között.

Az Isteni Megváltó Leányai közösséget 1849-ben hozta létre Eppinger Erzsébet egy festői szépségű elzászi kisvárosban, Bad Niederbronn-ban, betegápolás, tanítás és segítségnyújtás céljaira. 1863-ban a rend eljutott Bécsen keresztül Magyarországra, ahol Simor János győri püspök hívására megtelepedtek Sopronban. A soproni anyaházból a kongregáció hatalmas intenzitással terjedt: 49 házat alapítottak az országban, köztük 1900-ban a szili zárdát. A rend 1950. júniusi feloszlatásakor 1150 nővér vált otthontalanná.

Még 1903 szeptember végén felavatta Széchenyi Miklós megyéspüspök a zárdaiskolát, ahol a termekben kettesével összevont osztályokban közel 300 leány vehetett részt az oktatásban. Egy-egy teremben egy-egy kedvesnővér oktatott. Ők a tanításon felül is sokrétű feladatkört láttak el: a Szív-újság, a Szívgárda, a Mária-kongregáció és az élénk egyesületi élet működtetéséhez csak az 1920-as évek közepétől rendelt ki melléjük a tartományfőnöknő egy negyedik segítőnővért. Az iskola 1909-től egészen 1948-as feloszlatásáig tandíjmentesen működött. A szerzetesrendeket 1950 júniusában ugyan feloszlatták, de az épület még évtizedekig szolgálta vegyesiskolaként az oktatás céljait.

Az egykori zárda helyén, az épület üresen álló emeletén a 2010-es évek végén merült fel egy állandó egyház- és művelődéstörténeti, valamint néprajzi vonatkozású bemutatóhely létrehozása. Az „Ezerszínű álom, ezerfényű lélek – Szil szakrális emlékei” című állandó kiállítás közösségi összefogással és pályázati segítséggel valósulhatott meg 2019-re, a Csornai Múzeum munkatársainak szakmai támogatásával. Az ország első és egyetlen zárdamúzeumában változatos időszaki kiállítások is gazdagítják a látnivalókat.

Régió: Rábaköz – Csorna és Kapuvár környéke

Település: Szil

Az örökség jellege: épített örökség, kultúrális örökség, turizmus

Az örökség szintje: megyerikum

Örökségbevétel időpontja: 2021. május 28.