Rábaközi perec

34.

66_rabakoziperec1

A Rábaköz híres étele a rábaközi perec, ami több mint 200 éves múlttal büszkélkedhet. A pereckészítés hagyománya német közvetítéssel került Magyarországra (a Rábaközbe). Helybéli asszonyok fejlesztették tovább, s lett belőle a vidék különleges süteménye. Ünnepi alkalmakhoz köthető a készítése, ajándékozása, mint például lakodalom, keresztelő, búcsú, húsvét. A receptje titkos, esetleg anyáról lányra, vagy vállalkozó kedvű asszonyra szállt. Kivitelezése kemény fizikai munkát jelentett, így sokan nem is próbálkoztak vele. Régen gyakori volt, hogy a perecsütő asszonyt házhoz hívták, később pékhez vitték süttetni, aztán már csak vásárokban volt felfedezhető. A híres rábaközi perec magas savlekötő hatása miatt nagyon jó a másnaposság „gyomorbántalmaira”. 2-3 hónapig is fogyasztható, mert magas hőmérsékleten készítik tésztáját.

Régió: Rábaköz – Csorna és Kapuvár környéke

Település: Kapuvár

Az örökség jellege: agrár- és élelmiszergazdaság

Az örökség szintje: megyerikum

Örökségbevétel időpontja: