Óvári gazdász hagyományok

106.

ógsz1

Az 1818-ban alapított Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézet Európa első, folyamatosan működő agrár-felsőoktatási intézménye, amely máig élő gazdag hagyományokkal rendelkezik.

E tradíciók egyaránt érintik a hallgatók intézményen belüli életének állomásait, miként az akadémián belüli társadalmi életet, ami az egyetem után is tovább kíséri az embereket, hiszen ezen hagyományok miatt, egy erős kohézió alakul ki köztük.

  • Ilyen szokás a Gazdászöltözet viselete (a gazdászok ünnepi viselete a gazdászöltöny, amelyet a gazdászjelvény és a gazdászgyűrű egészít ki), a Balekindex, Balektábor, Valétálás/Ballagás, a Balekbál, a Gazdász Bajnokság (több mint egy évszázados hagyomány felelevenítése, amely alkalmával Mosonmagyaróvárra látogatnak az ország agár-felsőoktatási intézményéinek csapatai, hogy különféle területeken összemérjék tudásukat), az Óvári Gazdász Dalárda (Magyarországon a legelső ilyen jellegű „dalosegyletek” egyikeként tartják számon. Jogelődjét több mint 150 éve, 1861-ben alapították. Tagjai éneklik és őrzik a kimondottan helyi jellegzetességnek, „óvárikumnak” tekinthető gazdász nótákat is), az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes (1957 óta a néptáncot kedvelő hallgatók társulata, amely napjainkban közel 50 fővel több különböző korosztályú csoportból áll), a Felező, a  Szalagavató, a Gazdászbál (az Alma Mater egykori hallgatóinak talán legjelentősebb társadalmi eseménye, egyben évfolyamokon átívelő találkozási lehetősége minden év január hónapjának utolsó szombatján), Óvári Gazdászok Szövetsége („öregdiák” korszak legfontosabb hagyományőrző és kapcsolattartó szervezete), a MOGAAC (egyik legrégebbi hallgatói sportklub).

 Nem túlzás azt állítani, hogy ez egy életán át elkíséri a volt hallgatókat. Ennek ékes jele, hogy komoly történelmi múlttal átitatott értékeik-tradícióik, a mai napig is töretlen népszerűségnek örvendenek, az Óvári Gazdászok pedig szívvel-lélekkel dolgoznak azon, hogy a lehető legtöbb fórumon ezeket bemutassák.

Olyan értéket képviselnek, amely már már több, mint két évszázados múltra tekint vissza.  Ahogyan a Mosonmagyaróvári Vár szimbolizálja az állandóságot és az agrárfelsőoktatás bölcsőjét, úgy ezen hagyományok is a töretlent kötődést, ami nem csak Óvárhoz, hanem magához a Győr-Moson-Sopron megyei közösséghez való tartozásukat is mutatja.

Régió: Mosonmagyaróvár és Szigetköz

Település: Mosonmagyaróvár

Az örökség jellege: agrár- és élelmiszergazdaság

Az örökség szintje: megyerikum

Örökségbevétel időpontja: 2021. május 28.