Tisztelt Látogató!

 

Vármegyei Értéktár Bizottságunk hisz abban, hogy Győr-Moson-Sopron vármegye értéke mindaz, amit több mint 1100 év alatt felépítettünk, természeti szépségeinkből megmentettünk, mesterségeink eredményeként megformáltunk és hiedelemvilágunk alapján megőriztünk.

Rendkívül sokszínű vármegyénk értékeinek feltárását, megismertetését és a megyetudat erősítését tűzte célul a Győr-Moson-Sopron Vármegye Közgyűlése, amikor a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény alapján 2013. június 14-én létrehozta a Győr-Moson-Sopron Megye Értéktárát és annak gondozására a Megyei Értéktár Bizottságot.

Az értéktár bizottság működése során célul tűzte ki, hogy a múltban gyökerező értékeink gyümölcsét átültesse a jelenbe, így lehetőségeink szerint tovább örökíthessük majdani utódainknak is.

A hungarikum törvényben meghatározott, alulról építkező nemzeti értékpiramis csúcsán a Magyar Értéktár áll, amely a hungarikumokat és a kiemelkedő nemzeti értékeket foglalja magába. Középszinten helyezkednek el a vármegyei értéktárak, valamint a külhoni nemzetrészi értéktárak és az építmény erős talapzatát a majd ezer települési, helyi értéktár adja.

Győr-Moson-Sopron vármegye jelenlegi formájában alig hetven éves, 1950-ben jött létre. A trianoni békeszerződést követően 1923-ban alakult Győr-Moson-Pozsony közigazgatásilag ideiglenesen egyesített, valamint Sopron vármegyékből. Ekkor Győr-Sopron megye lett, 1990-től viseli Győr-Moson-Sopron megye nevet. Közös múltunk alig pár évtizedes, ám a mai vármegye magába sűríti a négy vármegye, több mint ezeréves természeti és épített kincseit, kézműves múltját, valamint hiedelemvilágát.

Mi, itt élők, úgy érezzük, hogy vármegyénk egy igazi „picike” Magyarország. Létrejöttéhez az vezetett, hogy a trianoni béke jelentősen csökkentette Magyarország területét, ezen belül a mi négy vármegyénkét is, és annak a kishazánkban maradt részei egyesültek a közigazgatásban. Nálunk a hegyektől a tavakon át, akár a mocsárvilágig szinte minden fellelhető, és számos nemzetiség kultúrája színesíti tájegységeink életét.

Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata köszönetet mond mindazoknak a magánszemélyeknek, helyi értéktáraknak és települési önkormányzatoknak, akik munkájukkal nagyban segítették a Vegyei Értéktár kincsekkel való feltöltését, továbbá az Agrárminisztériumnak tevékenységünk szakmai és anyagi támogatásáért.

petopeter2

Ne feledjük: Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn

(Széchenyi István)

 

Dr. Pető Péter
a megyei értéktár bizottság elnöke