Győr-Moson-Sopron megye Natúrparkjai

98.

36_sokoronaturpark1

Jelenleg az országban 12 elismert natúrpark működik, ebből kettő megyénkben. A Pannontáj - Sokoró Natúrpark 2004-ben, míg a Szigetköz Natúrpark 2018-ban kapta meg a natúrpark címet.

Pannontáj- Sokoró Natúrpark

A Natúrpark területének legjelentősebb, országos jelentőségű védett természeti területe az 1992-ben létrehozott Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet, amelynek déli, bakonyi részét a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet érinti. A térség múltjában és jelenében is meghatározó a Pannonhalmi Bencés Főapátság, mely ezeréves múltjával az UNESCO Világörökség része 1996 óta. A Pannonhalmi-dombság az egyik legkisebb, ugyanakkor legősibb borkultúrával rendelkező borvidéke hazánknak: keleti, délkeleti lejtőin a római kor óta termesztenek szőlőt. A borvidékhez jelenleg 13 település tartozik.

Szigetköz Natúrpark

A natúrparki térség a Szigetközre és a Mosoni-Duna jobb partja mentén elhelyezkedő Mosoni-síkra terjed ki, az államhatár túloldalán a Csallóköz történelmi tájegységgel érintkezik. Természeti értékei jórészt a Dunához és mellékágrendszeréhez kötődnek. Itt található a Duna mente egyik legnagyobb összefüggő ártéri erdősége. A Szigetköz sajátos vízrendszere, tipikus növény- és állatvilága megőrzése érdekében alapították meg 1987-ben a Szigetközi Tájvédelmi Körzetet. A térség épített öröksége gazdag, változatos. A közel 150 országos vagy helyi védelem alatt álló építészeti örökségi elem nagyobb része szakrális jellegű épület.

Régió: Pannonhalma és Sokoró térsége, Szigetköz

Település:

Az örökség jellege: természeti környezet

Az örökség szintje: megyerikum

Örökségbevétel időpontja: