Pannonhalmi pálinkák
48.
Az 1800-as évek elejétől a mai Pannonhalmi borvidék területén Szent Mihály napjától pünkösdig pálinka égetést engedélyezett a méltóságos Szent-Mártonyi uraság a jobbágyoknak. A szentmártoni, ravazdi, tényői, kajári, nyalkai főzdék alapanyaga elsősorban törköly, söprü, bor, gyümölcs, burgonya és gabona volt. 1917-ben a térségben önállóan működő kisebb főzdék összefogása a Pannonhalma Borvidék Gyümölcsértékesítő és Központi Szeszfőző Szövetkezet keretei között valósult meg, amelynek központi szeszfőzdéje Győrszentmártonban került felállításra. Az 1991-ben megvalósult privatizáció után lakossági bérfőzdeként üzemelt. 2007-ben a Győri Likőrgyár Zrt. vásárolta meg az épületet. 2008 tavaszán a Pannonhalmi Pálinkárium megkezdte a piaci bevezetését a top prémium kategóriájú hagyományos és ágyas pálinkáknak. A Pannonhalmi pálinkák kínálatában megtalálható többféle gyümölcspálinka és az eredetvédett Pannonhalmi Törkölypálinka. A Pannonhalmi Pálinkák évről évre rangos pálinkaversenyek díjazottjai között szerepelnek.